Hayvan Hakları Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu

“Komisyonda 12 vekil ile Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu da üç ay süreyle çalışacak. HAKİM’den Özgüner, bianet’e yaptığı açıklamada komisyon çalışmalarına sivil toplumun dahil edilmenin olumlu olduğunu söyledi.”

Yazı:Ekin Karaca | Bianet | 21 Şubat 2019

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İYİ Parti’nin oybirliği ile hayvan hakları ihlâllerinin araştırılacağı ve çözüm yollarının belirleneceği bir araştırma komisyonu kuruldu.

Komisyon çalışmalarına hayvan hakları savunucusu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun biraraya gelerek oluşturduğu Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu da üç ay süreyle dahil olacak.

Komisyon çalışmalarına katılacak Delegasyon’da yer alan Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden (HAKİM) Burak Özgüner, bianet’e yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de parlamentoda ilk kez hayvan hakları ihlâllerinin araştırılacağı ve çözüm yollarının belirleneceği bir araştırma komisyonu kurulmasının önemine vurgu yaptı.

Özgüner, ayrıca komisyon çalışmalarında sivil toplum örgütlerinin de yer alacak olmasını sevindirici bulduklarını ifade etti.

Özgüner özetle şunları söyledi:

“Mezbahalardan yunus parklarına…”

“Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu olarak, Eylül 2018’den bu yana hem hükümetten hem muhalefetten vekillerle ve de bakanlık bürokratlarıyla görüşmeler gerçekleştirdik.

“Birinci talebimiz yasama sürecine sivil toplumun aktif katılımının sağlanmasıydı. Çünkü milletvekillerinin genel olarak bu konuda pek bilgisi yok. Bir de çok teknik bir konu, masa başında hazırlanabilecek bir şey değil. Deneyim ve birikim gerektiren bir konu.

“Vekiller çoğunlukla sadece sokaktaki kedinin, köpeğin hakkı ihlal ediliyor diye düşünüyorlar. Biz de kendilerine mezbahalardan sirklere, hayvanat bahçelerinden deney laboratuvarlarına, petshop’lara, yunus parklarına kadar her yerde yaşanan hayvan hakları ihlallerini anlatmaya çalışıyoruz.

“Sivil toplumun katılımı öncelikli taleplerimizdendi”

“Bizim birincil taleplerimizden bir tanesi bu yasama çalışmasının sivil toplumla birlikte çalışılarak yapılmasıydı.

“Dünkü Meclis’te kurulan araştırma komisyonu bu talebimizin gerçekleşmesi anlamına geliyor.

“Üç ay komisyondayız”

“Komisyon çalışmalarına üç ay boyunca biz de dahil olacağız ve bu komisyonu çalıştırmak için elimizden geleni yapacağız.

“Komisyona beş partiden 12 tane vekil seçilecek. Ancak vekiller genellikle hayatlarında bir kere bile barınağa gitmemiş, hayvan deneylerinde ne oluyor, Türkiye’de hayvan hakları nasıl ihlal ediliyor bilmeyen insanlar.

“O yüzden biz bu üç aylık süre zarfında bu vekilleri komisyonda çalıştırmaya çalışacağız.

“Videoları izleyince mideleri bulanıyor ama…”

“Bugüne kadar ki toplantılarda sürekli barınaklarda neler yaşanıyor, belediyeler hayvanlara ne yapıyor gibi konularda videolar gösterdik.

“Çok etkilendiler ama yıllardan beri hayvan hakları mücadelesi verenler olarak siyasetçilerin hiç birisine güvenmiyoruz.

“Evet, etkileniyorlar, izleyemiyorlar, kafalarını çeviriyorlar, kimisinin midesi bulanıyor, kimisinin gözleri doluyor ama iş kanun yapım sürecine geldiğinde sivil toplum talepleri hiç bir zaman dikkate alınmıyor.

“İşte bu araştırma komisyonunda talepleri uzun uzadıya tartışmak istiyoruz. Zaten taleplerimiz net.

“sivil toplumun da yer alacağı komisyon kurulması ortak çalışma alanı açısından önemli. Daha önce hiç yapılmadı Türkiye’de böyle bir şey. O yüzden önemli bir gelişme.”

2011’den beri Meclis’te hayvan hakları mücadelesiTüm partilerin üzerinde uzlaştığı “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” 2011’de dönemin başbakanı Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu.Tasarı 2012’de ve 2014’de kamuoyunda çokça tartışılmıştı. Tasarı 2014’ten bu yana askıdaydı.Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) vekili Umut Oran da Şubat ayında 5199 nolu Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair bir kanun teklifi sunmuş, ancak hayvan hakları savunucularından gelen tepkiler üzerine kanun teklifini güncelleyerek İstanbul milletvekili Melda Onur’la birlikte yeni bir kanun teklifi hazırlayarak 26 Haziran 2017’de meclise sunmuştu
Show CommentsClose Comments

Leave a comment