“İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Hülya Yalçın ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden veteriner teknikeri Burak Özgüner, 97 katır hakkında ölüm cezası veren mahkeme kararını bianet’e değerlendirdi.”
Yazı:Begüm Yalçınkaya – Aslı Sayat | Bianet | 22 Ocak 2015
Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Onbaşılar köyünde haklarında ölüm kararı verilen ancak geçtiğimiz gün kaçarak kurtulan 97 katır için verilen “idam” kararını İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Hülya Yalçın ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden veteriner teknikeri Burak Özgüner ile konuştuk.
Mahkeme kararını “garabet” olarak nitelendiren Yalçın, hayvanların sağlık muayenelerinin ardından koruma altına alınmalarının doğru olacağı görüşünde.
Özgüner ise hayvanların hastalık taşıdığına ilişkin herhangi bir kanıt olmadığını belirterek devletin en ufak şüphede hayvanların öldürülmesini istediğini belirtti.
Yalçın: Hayvanlar canlı olarak kabul edilmiyor
“Karar tek kelime ile garabet. Bu garabetin asıl sebebi hayvanların hala hukuken canlı olduğunun kabul edilmemesidir. Bu kadar masum hayvanın ölümüne ferman çıkaran ancak kadı mahkemesi olur.
“Dışarıdan getirilen bütün hayvan ya da bitkilerde hatta cansız varlıklarda bile hastalık bulaşma riski var.
“İdeal karar, nerede ele geçirilmiş olursa olsun hayvanların sağlık muayenelerinin yapılarak tahsis edilecek bir alanda korumaya alınmaları olurdu.
“Kararın alt yapısı yok, sadece usulen verilmiş. Katırlar burada olsaydı dava açmayı düşünüyorduk.”
Özgüner: Hastalık kanıtı yok
“Ölüm kararının nedeni olarak hayvanların orijininin belli olmaması ve egzotik karakterde olmaları gösteriliyor. Katır egzotik bir hayvan değildir. Katır, atla eşeğin birleşiminden meydana gelen melez bir hayvandır.
“Devlet en ufak bir hastalık şüphesinde hayvanların imhasını istiyor. Fakat hastalık şüphesi varsa hayvanlar karantinaya alınabilirdi. Oysa hayvanlarda hastalık olma ihtimaline dair bir bilgi bile yok.” (AS/BY/EKN)