“Avukat, veteriner ve aktivistlerden oluşan bir heyet, bugün İBB ile hayvan barınakları konusunda görüşme gerçekleştirdi. Kısırkaya hayvan barınağı ve Tuzla’da inşa edilen yunus parkı, toplantının ana gündem maddelerini oluşturdu.”
Yazı:Çiçek Tahaoğlu | Bianet | 11 Mayıs 2015
Hayvan hakları savunucuları, İstanbul’da inşası tamamlanan ve proje halinde olan hayvan barınakları konusunda bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle (İBB) bir görüşme gerçekleştirdi.
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Hülya Yalçın, Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Veteriner Teknikeri Burak Özgüner, Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği’nden Elif Narin, Dört Ayaklı Şehir İnisiyatifi’nden avukat Eren Paydaş, Yunuslara Özgürlük Platformu’ndan Öykü Yağcı, İBB Tuzla Geçici Hayvan Bakımevi gönüllüsü İnci Kutay’ın oluşturduğu heyet, İBB Gıda, Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu ile görüştü.
Toplantıda Kısırkaya’da inşa edilen dev hayvan barınağı ve Tuzla’da inşa edilmekte olan yunus parkı ve AVM projesi başta olmak üzere; belediyenin sokak hayvanlarına yönelik uygulamaları, hayvanların kısırlaştırılma koşulları, kullanılan anestetik maddeler, hayvanların veteriner hekim gözetimi olmadan sokaklardan toplatılması ve hayvan barınaklarında yaşanan sorunlar konuşuldu.
“Bu tesislerin hiç açılmaması gerektiğini dile getirdik”
Toplantıya katılan Burak Özgüner, toplantıyı şöyle değerlendirdi:
“Biz, bu makro ölçekli dev tesislerin hiç açılmaması gerektiğini bir kez daha dile getirdik. Gönüllülerin katılım ve denetim mekanizmasının bir unsuru olmadığı, şeffaflığın sağlanamadığı, hayvanların toplu ölümler yaşadığı bu tür merkezlere karşıyız. Üstelik mevcut projeler yasal mevzuata da aykırı. Yalnızca sokakta yaşamını idame ettiremeyecek olan, engelli, yaşlılıktan dolayı güçten düşmüş, hasta ve bakıma muhtaç hayvanların doğal ömürlerini tamamlayacak şekilde, her türlü tehdit ve tehlikeden uzak, mahalli ‘sığınak’ modellerini destekliyoruz. İBB’nin ve yetkili kurumların dahil olduğu hayvan haklarının bütüncül olarak ele alınmadığı tüm süreçlerde izleme çalışmalarımıza ve İBB ile görüşmelerimize devam edeceğiz.”
Öykü Yağcı ise “Tuzla’da inşası bitirilmek üzere olan ve 250 milyon dolarlık büyük bir rant projesi olan Tuzla Marina ve AVM projesine dahil olan yunus parkı, akvaryum ve hayvanat bahçesine karşı olduğumuzu, projenin duyurusunu yapan ve projeyi destekleyen İBB’ye bir kez daha ifade ettik ve daha önce yanıt alamadığımız başvurumuzu elden teslim ettik. Bu alanların, hayvan esaretini ve ticaretini desteklemek yerine, çocuklara ve gençlere faydalı, farklı aktivite alanlarına dönüştürülmesi talebimizi yineledik. Geçtiğimiz sene, TBMM Çevre Komisyonu’nda kapatılacağı duyurulan yunus gösteri merkezlerine bir yenisi daha eklenecek. Bu konuyla ilgili mücadelemiz devam edecek” dedi.
Ne olmuştu?
Hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarının doğal yaşam ortamları olan sokaklardan alınıp şehirden uzak bir tesiste tecrit edilmesine karşı çıkarken, tesise ulaşımın olmadığını, denetimden ve hayvanların ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu ifade ediyor. Ayrıca barınağın inşasının mevzuata aykırı olduğu söyleniyor. Kısırkaya kampına karşı mücadeleye 100’e yakın hak örgütü destek veriyor.
Kısırkaya barınağına karşı birçok eylem düzenlendi. Hak savunucuları Kısırkaya’da barınağın önünde ve İBB’nin önünde protestolar gerçekleştirdi. İBB, barınakla ilgili tepkilerin medyada yer bulmaya başlamasıyla sosyal medyadan bu konudaki tüm haber ve yorumlara İBB’nin basın açıklamasını göndererek cevap vermeye başladı. Ayrıca İstanbul metrosunda bulunan ekranlarda, “Sarıyer Kısırkaya Gerçekleri” başlıklı bir spot gösterildi.
Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği’nin Kısırkaya’da devam eden inşaatın yürütmesinin durdurulması ve projenin iptali için 22 Temmuz 2014’te İBB’ye dava açtı. Mahkeme, bilirkişi heyeti tayin etmeden ve duruşma tarihi belirlenmeden, yürütmenin durdurulması talebini reddetti.
Projenin iptaline ilişkin talebe yönelik ilk duruşma ise 17 Mart’ta İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde gerçekleşti. Mahkeme talepleri karara bağlamadan duruşmayı bitirdi. Mahkeme başkanı, kararın yazılı olarak tebliğ edileceğini açıkladı. (ÇT)