İzmir’de Polisin Öldürdüğü Köpek İçin Hukuk Mücadelesi Başlatıldı

“Geçtiğimiz hafta, İzmir Karşıyaka’da polisin önce cop ve biber gazı ile şiddet uyguladığı, ardından da ateşli silah ile öldürdüğü köpek ile ilgili haberler basında “köpek dehşeti” şeklinde yer bulmuştu.”

Yazı: Haberler | 06 Nisan 2018

İzmir Karşıyaka‘da, Hayvanları Koruma Kanunu’na göre “sahipli hayvan” statüsünde olan “Paşa” köpek, tasmasından kurtularak kaçmış, bir süre gezdikten sonra bir çiçekçi dükkânına sığınmıştı. Dükkân sahibi, Paşa’yı dükkândan çıkarmak için şiddet uygulamış, bu esnada kendisini korumaya çalışan köpek, dükkân sahibini ısırmıştı. Aynı sokaktan geçmekte olan bir polis ekibi otosu ise durarak olaya müdahale etmiş, görgü tanıklarının ifadesine göre polis memuru önce cop darbeleri ve biber gazı ile Paşa’ya şiddet uygulamış, ardından da Paşa’yı defalarca kurşunlayarak öldürmüştü.

Paşa’yı öldüren polis için İçişleri Bakanlığı‘na başvuru

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Paşa’yı öldüren polis memuru hakkında hukuk mücadelesi başlattığını duyurdu. HAKİM Koordinatörü Burak Özgüner, “Paşa’yı öldüren polis memurunun tespit edilerek cezalandırılması için İçişleri Bakanlığı’na başvurduk. Konunun, TBMM gündemine taşınmasını da sağladık. Bir polis memuru, aşırı derecede korkmuş bir hayvanı, hiç düşünmeden silahına sarılarak öldürebiliyor. Polis memurunun savunmasız durumda olan bir köpeğe işkence etmesi ve ardından hayvanı kurşuna dizerek öldürmesi, memurun nasıl bir ruh hâlinde olduğunu bizlere gösteriyor. Polis memurunun TCK’ye göre birçok suçtan yargılanması için ayrıca savcılığa başvuracağız. Söz konusu olayda köpeğin, agresif olsa bile öldürülmemesi gerekiyordu, polis olaya müdahale etmemeliydi. Olaya müdahale etmesi gereken belediye idi. Köpeğin uyuşturularak, birlikte yaşadığı insana teslim edilmesi gerekiyordu” açıklamasında bulundu.

“Basın, hayvanlara yönelik nefret söylemlerinden vazgeçmeli”

Söz konusu olay ile ilgili olarak, basının yer verdiği haber başlıklarını da eleştiren Özgüner, “Basın, bu olaydaki ‘polis şiddeti’ni görmek yerine, yaptığı haberlere ‘köpek dehşeti’ başlıkları atmayı tercih etti. Olay gününe kadar kimseye bir zararı olmamış bir hayvan, basın tarafından canavarlaştırıldı. Polis memurunun sokak ortasında ateş açması, savunmasız bir köpeği hunharca katletmesi bu şekilde meşrulaştırılmış oldu. Basın, bu tip haber başlığı ve içerikleri ile toplumdaki hayvan düşmanlığını körüklüyor. Toplumdaki insan-hayvan çatışmasının önüne geçmek için, hayvanlara yönelik nefret söylemlerinden ve düşmanca haberlerden vazgeçilmeli” diye konuştu.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment