Kısırkaya Barınağı’na tepki

“Sarıyer Kısırkaya’da deniz kıyısında inşa edilen ve 20 bin sahipsiz hayvana ev sahipliği yapması planlanan hayvan barınağı belediye ile hayvan hakları savunucularını karşı karşıya getirdi. Cumartesi günü barınak önünde eyleme hazırlanan hayvanseverler barınak için bir nevi ‘toplama kampı’ diyor.”

Yazı:| Habertürk | 28 Ocak 2015

Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği üyesi Burak Özgüner, “Bu kadar çok hayvan bir arada tutulmamalı” dedi. İBB ise “Prefabrike ünitelerle toprak dokusuna müdahalede olmadı. Muayene ve tedavi üniteleri, alttan ısıtmalı yapıldı. Yıllık 20 bin 800 hayvanın tedavi, aşılama ve kısırlaştırma işlemleri burada yapılacak” açıklaması yaptı.

İBB’DEN AÇIKLAMA GELDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kısırkaya Hayvan Barınağı ile ilgili iddialar konusunda açıklama yaptı. Açıklamada, “Burada hayvanların kısırlaştırılması, tedavisi ve bakımları yapılacak olup, bunun dışında başka bir işlem yapılması söz konusu değildir. Yasa gereği tedavileri ve aşıları yapılan hayvanlar alındıkları alana geri bırakılacaktır” 

İstanbul Büyükşehir Belesiyesi’nin internet sitesinde yer alan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Sarıyer Kısırkaya Hayvan Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı ile ilgili iddialara ilişkin açıklama yapılması gereği görülmüştür. Sarıyer Kısırkaya Hayvan Bakım Evi ve Doğal Yaşam Alanı ile ilgili iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Merkezimiz İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki tüm ilçelere hizmet vermek üzere projelendirilmiştir. Burada hayvanların kısırlaştırılması, tedavisi ve bakımları yapılacak olup, bunun dışında başka bir işlem yapılması söz konusu değildir. Yasa gereği tedavileri ve aşıları yapılan hayvanlar alındıkları alana geri bırakılacaktır. 

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılacak işlemler ‘Topla-Aşıla-Kısırlaştır-İşaretle-Aldığın Yere Bırak’ sisteminden ibarettir. Dolayısıyla, ‘Toplu itlaf, yakma fırınları, laboratuvar deneyleri’ gibi iddialar hayal ürünüdür. Merkezimizde yakma fırını ve deney laboratuvarı yoktur. Kısırkaya Bakımevi’nde 1.650 köpek kapasiteli kapalı kafesler mevcuttur. Bu kafeslerde aynı anda 20 bin köpeğin barınması söz konusu değildir. Merkezde kapasite olarak 1 yılda toplam 20 bin köpeğin kısırlaştırılabilmesi söz konusudur. 

Merkezde ayrıca, her biri 500 m2 büyüklüğünde 200 adet Bahçeli Yaşam Ünitesi bulunmaktadır. Bu ünitelerin her birinde engelli, sokakta yaşayamayacak derecede yaşlı olan köpeklere hayatları boyunca 20’şerli gruplar halinde (Her ünitede 20 köpek) bakılmak üzere yapılmıştır. Merkezde tedavi, ameliyat ve Yavrulu Anne Bölümü yerden ısıtmalıdır. Doğal Yaşam Üniteleri de ısı izolasyonu yüksek malzemeden yapıldığı için ısıtma sorunu olmayacaktır. 

Kısırkaya’da ayrıca, ziyaretçiler için gezinti ve piknik alanları gibi sosyal donatılar da düşünülmüştür. Hayvan Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı’nda sokak hayvanlarının yanı sıra göçmen kuşların, martıların, güvercinlerin bakıldığı bir kuş tedavi merkezinin de hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.”

İDDİALAR…

Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul Kent Dayanışması ve Sarıyer Kent Dayanışması üyeleri, bugün düzenledikleri basın toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin inşa ettiği “Kısırkaya Geçici Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı”nda binlerce hayvanın bir yere toplanmasını eleştirerek, barınakla adeta bir “hayvan tecrit merkezi” inşa edildiğini öne sürmüştü. (DHA)

Show CommentsClose Comments

Leave a comment